Alpe D'Huez
De top van de Alpe D'Huez bevindt zich op 1815 meter. De start ligt in Le Bourg d'Oisans op 744 meter. Het te overwinnen hoogteverschil is 1071 meter en het maximale stijgingspercentage 10.6%. Het gemiddelde stijgingspercentage is 8.1%. De beklimming is 13.2 km lang, wat best meevalt. Op de top ligt het bekende skistation Alpe D'Huez. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de weg in goede staat is. Niet alleen omdat bijna jaarlijks de Tour de France de berg aandoet, maar ook omdat er toch veel verkeer (vakantiegangers maar ook bevoorradend materieel) de berg op moet. De beklimming is dan ook niet extreem moeilijk of zwaar. Al moet de berg ook niet onderschat worden. Het mooie aan de beklimming van de berg is het feit dat alle bochten, 21 in totaal, op bordjes genummerd zijn. Op dezelfde bordjes staan namen van de renners die op deze berg een Touretappe wonnen. Aangezien de Tour de Alpe D'Huez al 26 maal aandeed zijn er een aantal bordjes met twee namen. Beneden kom je als eerste bord 21 tegen, vervolgens 20 en daarna hoef je maar terug te tellen tot bordje 1. Bijzonder is dat in het jaar 1979 er twee beklimmingen waren en er dus ook twee winnaars waren, namelijk Joop Zoetemelk en Joaquim Agostinho.
Historie in het wielrennen
De Alpe D'Huez was voor het eerst onderdeel in de Tour de France in 1952 in de 10de etappe van Lausanne naar Alpe D'Huez. Deze etappe werd gewonnen door de Italiaan Fausto Coppi.
De etappe toen was anders dan beklimmingen tegenwoordig. Destijds werd gefinished in het dorpje Huez, wat ongeveer halfweg de huidige beklimming ligt. Het was destijds de eerste aankomst bergop in de geschiedenis van de Tour de France.
Nederlands succes
Van de 26 beklimmingen van de Alpe D'Huez tijdens de Tour de France werd er acht keer door een Nederlander gewonnen:
* Hennie Kuiper
* Joop Zoetemelk
* Peter Winnen (2x)
* Gert-Jan Theunisse
Snelste tijden
De snelste beklimming van de Alpe D'Huez staat op naam van Marco Pantani, die 37 minuten en 35 seconden nodig had. Deze beklimming heeft hij waarschijnlijk niet helemaal zonder doping gereden, maar de door hem gebruikte middelen (EPO) waren destijds nog niet te controleren.
Jaar Renner Tijd
1997 Marco Pantani 37.35
2004 Lance Armstrong 37.36
1994 Marco Pantani 38.00
2001 Lance Armstrong 38.01
1995 Marco Pantani 38.04
1997 Jan Ullrich 38.23
2006 Floyd Landis 38.34
2006 Andreas Klöden 38.35
2004 Jan Ullrich 38.37
1997 Richard Virenque 39.02
De beklimming
Voor mensen die de Alpe D'Huez willen gaan beklimmen is dit kopje even belangrijk. Opfietsen van de berg zul je zelf moeten doen, maar de informatie in dit stukje kan misschien van pas komen (of je moed inspreken). Zoals gezegd zijn de bochten op de berg genummerd. De Alpe D'Huez bestaat grofweg eigenlijk namelijk alleen maar uit haarspeldbochten. 21 in totaal dus. Onder de beklimming passeer je twee dorpjes. Eerst La Garde na 6 bochten en vervolgen Huez. Na het behalen van Huez ben je er bijna en hoef je nog maar minder dan 5 bochten. Nu komt het belangrijkste. Het gemiddelde stijgingspercentage is 8.1%. Dit wordt echter gerealiseerd door een heel erg stijl stuk aan het begin. De eerste paar kilometers, 5 bochten om precies te zijn, ligt het stijgingspercentage telkens rond of boven de 11%. Daarna vlakt de berg iets af en worden gemiddelden van 8% gehaald. Het allerlaatste stukje (vanaf bocht 3) is dan weer iets steiler, maar met nog maar drie bochten te gaan moet dat geen probleem meer vormen. Wie deze berg wil gaan beklimmen doet er dus goed aan om beklimmingen te trainen.
Alpe D’HuZes
Een evenement waarover we al eerder schreven op www.fietspraat.nl is Alpe D'HuZes. Dit evenement probeert zoveel mogelijk geld op te halen in de strijd tegen kanker. Dit doet men door bedrijven en individuele personen te vragen deelnemers te sponsoren. Deze deelnemers proberen zes keer op één dag de Alpe D'Huez te beklimmen.
Sfeerfoto's
Geen opmerkingen:
Een reactie posten